15. apr. 2016

Ukemeny 16/2016 Melkesyregjæring

En ting er å spise litt melkesyregjærede grønnsaker til hvert måltid,
enda morsommere er det når man kan bruke litt i rettene man servere,
for da kommer jo hensikten med konservering til sin rett...

...inspirert av boken min ABC om Melkesyregjæring blir det derfor en uke til med forslag på middager du kan lage med noe av det du melkesyregjærer, og har du ikke begynt kan du selvfølgelig bruke menyen alikevel ;-)


Lørdag, ekte Fransk Choucroute
dvs surkål (kokt i øl), saltet svinekjøtt og ekte middagspølser.
Ta vare på laken som du kan bruke til å marinere morgendagens stek...


 Søndag, Viltstek (eller okse, lam...) marinert i laken fra f.eks. surkål eller annen melkesyregjæring. Bland inn tørkede urter, hvitløk og pepper, legg steken i en pose med marinaden og pass på at den blir godt fordelt før du lukker stramt igjen og legger den kjølig til du skal steke (helst dagen før).
Stek som du ønsker, jeg er glad i langtidssteking, men er det f.eks. rådyr eller ungt lam er det bedre med en raskere steking, som 2 timer på 150 grader. Stek med marinaden så du får en sjy til servering.
Serveres med asparges som er i sesong, sunt, godt og enklelt : 10 minutter på 180-200 grader (samtidig som du bruner steken) med litt hvitløk og ghee.

Dessert blir fermentert gulrot/appelsin med kokoskrem og litt honning....



Mandag -fisk, som regel kommer det noen nyfiskede ørret på benken på søndag, oppdrett (BIO) og sluppet ut så ikke så mye å juble over, men de må jo spises da og ser slettes ikke så verst ut...
...og hvor skal vi bruke noe melkesyregjæret ?
Ørret fylt med hvit kimchi og rullet inn i baken: det må gå rett i hjertet på tenåringene mine ihvertfall den ene...
Tilbehør blir dampet kål, jeg har mengder av grønnkål og litt rødkål som må ut av kjøkkenhagen.



Tirsdag
Kimchi suppe har jeg tilgode å prøve:
Kok suppe på suppekjøtt (gjerne røkt/saltet svin), tilsett 100 g kimchi per person og ønskede grønnsaker, her blir det nok litt gulrot og purre.




Onsdag, ovnstekt laksefilet med asparges (sesongen er kort og vi spiser dem nesten hver dag enten til lunsj eller til middag) i dag gjør vi det enkelt og spiser litt kimchi ved siden av.
Middag på 5 min forberedelser + 10 minutter steking: ekte Fast Food !



Torsdag, restematdag, enten rester etter de siste middagene eller fra fryseren,
blandes sammen med melkesyregjærede grønnsaker
 og varmes opp i stekepanne eller som grateng i ovnen.



 Fredag-tapas, to enkle forslag:
Cheviche av rå lever, oppskrift HER hos Tradisjonkost, kjempesunt.
-litt fermentert ved siden av og smakene utfyller hverandre



Lakseruller med fersk ost, urter og litt fermentert surkål/grønnkål/kimchi




Det gror ute (i Norge også) og det er på tide å berike salatene med grønt fra hagen og ville vekster.





Godteri, skulle bli kake men det ble kuler istedet, Raw godterikuler med fermentert gulrot,
oppskrift kommer i helgen.




Ha en fin fermentert uke :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)