14. sep. 2016

Sjokoladekake med karameliserte Rødbeter (uten egg og melk)

Rødbeter som dessert er perfekt, 
de er litt søte i seg selv og passer godt med søte smaker,
blandet med sjokolade blir det ren nytelse !

Matbloggerne starter opp med utfordringer på intiativ fra Mia Frogner,
 som også er førstemann ut med stafettpinnen, hun har bloggen Green Bonanza  og utfordrer seg selv og alle bloggere til å lage noe med Beter: Voila, mitt bidrag er:



Sjokoladekake
 med Karameliserte Rødbeter

1 rå rødbet 
1/2 dl ghee/smør
1/2 dl sukker

1/2 dl smeltet ghee/smør
1/2 dl kokoskrem/melk
1 dl kokos
1 dl mel (valgfritt)
1/2 dl sjokoladepulver
1/2 dl sukker
1 ts bakepulver

100 g mørk sjokolade
1 dl kokoskrem


Slik gjør du: 

Finn frem og mål opp alle ingredienser.

Sett ovnen på 175 grader, varmluft eller 180 uten.


Skrell og skjær rødbeten i bittesmå terninger, ha ghee/smør i en liten stekepanne sammen med sukkeret på middels varme, når blandingen 'freser' har du i rødbet-bitene, la disse frese og karamelisere seg til de er møre (10-15 min), skru opp  varmen hvis nødvendig, men pass på da det kan brenne seg hvis det blir for tørt, ta av litt til pynt.

Til kaken har du ghee/smør, kokoskrem og rødbetene med karamel/væske i en bolle, tilsett det tørre og rør sammen (gjærne med mikser). 

Ha røren i valgte former og stek (se under)

Kakekremen lages slik: kok opp kokoskremen i en liten panne/kjele, slå av platen og legg i sjokladebiter (brytes i ruter eller hakkes), la stå uten å røre i minst 5 minutter og deretter rør godt, tilsett eventuelt mer krem hvis den føles tynn.




 Når kaken og kremen er avkjølt er det bare å smøre på krem og pynte med karameliserte rødbetbiter (blader) og ett lite kokosdryss :-)


 




Former og steketider:
muffins: 15 minutter
liten kake: 25 minutter
mellomstor kake: 35 minutter
stor kake: 45-60 minutter
...bruk kakepinne til å sjekke, bedre med litt løs en for mye stekt...

Røren over gir to små kaker (10 cm), 8-10 muffins eller en liten middels kake (18-20 cm),
du kan selvfølgelig doble porsjonen for å lage en 22-28 cm form eller mange muffins etc.

Forslag til forandringer:
-rødbet kan blandes/erstattes med eple eller gulrot
-hvis du ikke vil karamellisere biter kan du bruke raspet rødbet etc.
-ghee (klarnet smør) kan erstattes med smør eller kokosolje
-sukker kan være brunt, hvitt, kokos eller honning, reduseres erstattes med tørket frukt
-kokos kan erstattes med malte nøtter eller mel
-mel kan være alt fra hvetemel til rismel eller blandinger (best)
-kokoskrem kan være kokosmelk (forsiktig med mengden i kremen) eller vanlig kremfløte, andre erstatninger eller helt enkelt vann-kaffe ;-)
-du må gjærne tilsette nøtter, rosiner...
-sjokoladekremen på toppen kan droppes eller erstattes med melisglasur eller en annen krem: vaniljekrem, smørkrem, pisket fløte...
-du kan tilsette smaker som vanilje, rom...
-du kan ha i krydder som kanel (lurt)...
-du kan tilsette egg (1-2), vil øke mengden og hevingen


Bon Appétit :-)







Her følger de andre bloggernes bidrag til utfordringen, 
det er utrolig mye godt, så ta deg tid til å klikke, 
bli inspirert før du bare mååå ut å skaffe beter i alle former ;-)


Vidar Bergum med bloggen Et Kjøkken,
 har laget en Krydret rødbet og kikertblanding som varm salat med yoghurtdressing,
og ikke minst en god innføring i grønnsaken betes opprinnelse og utvikling.

Siv med bloggen Siv baker og steiker,

Håvard Egge med bloggen Entuiastisk Mat bidrar med:

Maj-Britt Aagaard med bloggen Maj-Britt og Spiselandslaget,
bidrar med Fløyelsmyk Rødbetsuppe som visstnok ble bedre enn Borsjtsj,
og da må den jo bare prøves ;-)

Johanna med bloggen Matmagi frister med en salat:

Anita med bloggen Kvardagsmat bidrar med en

Therese med bloggen My Nordic Kitchen inspirerer med:

Lise Von Krogh med bloggen Lisevonkrogh
skriver om bladbete og oppskrift på

Mia fra bloggen Mias Mat har laget en Ovnsbakt Rødbethummus,
lekker dipp, pålegg eller tilbehør.

Tove Holter med bloggen Idefull, serverer Rødmende Betefruer,
 et godt eksempel på at rødbet er perfekt i desserter.

Therese med bloggen The Norwegian Hausfrau,
 har laget Beetroot and Cheesefilling for pasta,

Rolf-Anders med bloggen Sunnere Alternativ
har fått samme ideen som meg og serverer oss Brownies med rødbeter og dadler,
Sjokolade og rødbeter er garantert suksess, da må jeg ut å grave opp ett par til ;-)

Elin Rusnes Kvingedal med bloggen Kjøkkenmagi har også utforsket sjokolade og rødbet,
ikke mer å si om det :-) Rødbete Muffins og Wraps med biff og rå betesalat

Utfordreren Mia fra Green Bonanza har laget Rødbetburgere med Dill

Greta med bloggen Greta G med beter i salat: Beta-Caprese, Nordisk smoothie
og en artig variant av fårikål: Fårikål med Beter og til slutt Coleslaw med rødbeter (må prøves)...

Ina med bloggen Mat på Bordet frister med Rødbetchips

 Anne Catherine med bloggen Enestående mat bidrar med Terte med Rødbeter og Søtpotet

Gunda Djupvik med bloggen Altgodt har postet innlegget
 Andebryst med plommesaus og Rødbetechips

Sara  med bloggen Sara Lossius, tidl. Paleoliv, har laget en Salat med beter og kyllinghjerter og forklarer hvor viktig det er å spise hele dyret.

Shawna Røddig med bloggen Basilico har laget en etter oppskriften å dømme aldeles nydelig Rødbetesuppe med vodca, spennende



Utfordringen er åpen i hele September og listen vil bli oppdatert fortløpende,
du kan også følge med på instagram (og alle andre sosiale kanaler) tror da du finner det under #oppskriftsutfordringen
ellers finner du mange oppskrifter med rødbeter her hvis du kikker på siden grønnsaker eller søker på rødbet i søkefunksjonen til høyre på siden.





...ikke glem rødbetene på handlelista ;-) .

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)