6. mars 2016

Sprø Surdeig Flatbrød-kjeks-knekkebrød

Sjelden jeg venter så lenge med å poste gode ideer/oppskrifter til dere,
men noen ganger er det man lager så veldig på feeling eller ikke så nøye...

Dere har sett disse i ukemenyen min,
med link til Tradisjonkost (HER)
hvor jeg så dem og har siden laet de flere ganger
selvfølgelig litt annerledes for hver gang ;-)
-det er sjarmen med gode oppskrifter som ikke kan deles nok så her kommer'n
sånn cirka, og navnet kjeks, knekkebrød, flatbrød ?? :






Surdeig Flatbrød
- med frø og krydder

250 gram Surdeigstarter /surdeig (løs)
100 gram smør/ghee/kokosolje
2,5 dl frø (solsikke, lin, hamp, chia, sesam)
2,5 dl malte nøtter og havregryn
1 ts gurkemeie
1/2 ts pepper
1 ts uraffinert salt
2 ts timian (urter)

Begynn med surdeig, jeg tar av når jeg mater moderen og har godt med vann og mel til det er en tykk røre, la den stå over natten så den er sprudlende ivrig, helst med alt av frø, nøtter og havregryn (det bryter ned antibeitestoffer og gjør de lettere fordøyelig), alt unntatt fett og krydder. Men hvis du ikke gjør det så går det bra også, denne gangen gjorde jeg det ikke for å kunne måle mengde surdeig.

Bland alle ingrediensene sammen, du kan lage en tykk deig eller en som nesten kan smøres utover,
den over er tykk og seig eller du har i 1 dl vann og den blir litt mer rørete og deretter tykner den litt når/hvis du lar den stå å svelle.

Smør deigen utover på bakepapirdekt bakeplate,
hvis du vil bruke kjevle legger du ett bakepapir eller plastfolie over og kjevler forsiktig.
Du kan også smøre toppen med fett for å hjelpe til,
eller være tolmodig å smøre den utover med en flat stekespade.
Skjær i ruter hvis du er nøye med detaljene,
eller brekk de i biter når de er ferdige...

Stekes i ovnen på 150 - 175 grader fra 20-40 minutter, 
jo lavere temperatur jo lenger steketid.

Avkjøl på rist for å få de sprøe eller på plata for at de blir litt mykere,
uansett så blir de sprøe om de er veldig tynne og litt mykere hvis de er tykke...





 Hvis dette var for mye slumping så ta gjerne en titt på
Tradisjonskost sin ryddige oppskrift HER,
uansett har du surdeig så må du bare prøve ;-)
- og har du ikke surdeig så kan du se hvordan du lager det HER,



Alternativer i smak:

Uendelige muligheter her, du kan skreddersy disse til hva du vil,
jeg bare elsker de med salt og provenceurter...
...med gurkemeie og pepper får man i seg curcumin mot betennelser.

Du kan bruke det melet du vil i surdeigstarteren,
urkorn, spelt, hvete, ryg, bygg etc.
Du kan bruke bare frø til, bare nøtter (malte/hakkede), bare havregryn eller ingen av delene for en helt enkel smak, men da må du lage en tykkere surdeig.

Du kan droppe fettet eller smøre bakepapiret og smøre deigen på toppen...
...olivenolje må jo bare være kjempegodt,
men ikke så sunt hvis du steker på høy varme (samme med smør)

Krydder bestemmer du selv, bare salt for enkel smak, litt honning for en søtere utgave,
indisk krydder for indisk smak ;-)
Rosmarin til  ost...
...valnøtter og honning til blåost.

Kanel, kardemomme, nellik til Jul,
mintblader til påskelammet.

Kom gjerne med noen gode ideer i kommentarfeltet under ;-)



 Hvis du planlegger de til noe spesielt er det lurt å lage dobbel porsjon da de risikerer å forsvinne lenge før de er kalde,
hver dog forsiktig med å overspise ...


Bon Appétit :-)

.


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)