13. nov. 2015

Ukemeny 47/2015 : Utskriftsvennelig m/handleliste

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

Menyen komplett med lunsj og middagsforslag , handleliste og enkle forklaringer
kan du skrive ut via DENNE linken: hvis den ikke virker (problemer i dag :-(
-så send en email : h.nitteberg@gmail.com og jeg sender deg link ;-)







 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)

Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett (LCHF),
det vil si at det også er fornuftig mat for de med diabetes og andre livvstilsykdommer...

Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo, er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc. for en helt vanlig diett ;-)

Til stekeing bruker vi ghee (klarnet smør) og kokosolje.
Til salat, majones etc bruker vi olivenolje.
-du kan også bruke kaldpresset raspolje til majones...

Mye grønt til både lunsj samt litt melkesyregjærede grønnsaker, 
Middag begynner som regel med en liten salat:
Jeg vasker salaten når jeg har handlet (eller plukket i hagen) deretter oppbevares den i bolle m/lokk i kjøleskapet, dressing lager jeg i store porsjoner, slik er salaten ferdig på ett blunk mens middagen putrer ferdig eller noen dekker bordet. Har jeg middagsrester og ikke lyst til å lage middag putter jeg alt i salaten + det jeg måtte ha og middagen er på bordet på ett blunk.


Ukens meny forslag: 


Lørdag:

Middagen blir kalkun med dampet brokkoli og gulrot.
Saus av kraft + kokosmelk.

 Jeg har blitt fan av å steke opp kjøtt en dag i uka og bruke det i enkle retter resten av uka, utrolig med spart tid, energi (både min og strømmålerens), planlegging i tilegg til at der jeg handler selges alt som går ut på dato for halv pris på den måten at de teiper sammen to like pakker og du betaler bare for den ene, lurt ! Denne uken blir det kalkun, 2 store lår blir 3 middager til 3.
Krydre (salt,pepper, provencekrydder og paprika), litt ghee og langstek på 100 grader,
dvs jeg setter de i ovnen med en gang jeg kommer hjem fra handleturen.
(80 grader hvis det kan stå mer enn ti timer)
Sett på grill ett par minutter før servering for å få crispy skinn.

Ta vare på bena (frys) til neste kraftkokingsrunde.


Legg i vann hvite bønner til søndag

Søndag

Cassoulet (bønnegryte) gjordt enkelt.
Orginal oppskrift og historie finner du HER, men det meste kan gjøres litt enklere.
Du trenger: hvite bønner, bacon i terninger, kjøtt: saltet svineknoke m/svor, fårikålkjøtt, grov kjøttpølse (gjærne innmat og/eller svor), tomater eller tomatsaus, løk, hvitløk og gulrøtter:

kok opp bløtlagte bønner og hell av vannet.
Stek bacon i ghee og brun deretter kjøttet, tilsett resten av ingredinsene samt, nellikspiker, provensurter, pepper (ikke salt ). Kok opp og sett i ovnen på 150 grader i 2-3 timer: danner det seg skorpe på toppen er det kjempefint, dytt den litt under overflaten og la det dane seg ny.


Stor porsjon så har du garantert til 1-2 restemiddager.

Mandag:

Fisk med Søtpotet-fennikel-løk panne

Skjær opp fenikel og søtpotet i smått og stek i ghee, når søtpoteten er mør har du i fiskebiter (f,eks. sei) og setter lokk på, pass på at det er nok fett i pannen eventuelt tilsett eller ha i litt vann, det skal dampe ikke brenne.

ps: lag nok til lunsj også ;-)

Tirsdag:


Kjøtt fra lørdagens kalkunsteking. Gresskarmos og brokkoli + løk.
Gresskar i terninger kokes i litt vann til mørt og knuses litt til grov mos, tilsett ghee/smør, krydres med salt, pepper, gurkemeie og spisskummin.
 Varm ghee i en panne og ha i  brokkolibuketter, løk, kjøtt i biter og krydder.
Svak varme i 10 minutter. til brokkolin er dampet og kjøttet varmt.




Onsdag:


Rester fra søndagens Cassoulet ;-)
bare å varme opp...




Torsdag:

Lag kjøttburgere av 100 % ren kjøttdeig (gjerne fett kjøtt)
og server med dampet blomkål og gulrot dynket i smeltet ghee/smør og masse grønne urter.




Fredag:

Fiskegrateng på menyen, oppskrift HER
eller enkelt forklart: skjær opp søtpotet, fennikel: kok/damp disse i ti minutter og ha i ildfast form, sammen med løkringer, spinat og fisk: f.eks. villlaks, lag saus av vispet egg, kokosmelk og krydder og hell over, strø litt revet ost på toppen (eller ikke) og stek i ovnn på 180 grader i 15-20 minutter.





Frokost-tips

Frokosttipset mitt ) er å droppe frokosten,
og sov litt lenger hihi
Ta en kopp kaffe og drikk vann med sitron.
Golden Milk er også en genial idee,
se HER for oppskrift.
Skal du ut og trene (eller på jobb) drikk en stor kopp kraft -buljong ca. en time før,
og husk at vi trenger salt, men uraffinert ekte salt
(selvfølgelig bare for voksne og friske mennesker, å droppe frokosten altså)



Hvis ikke er mine andre frokostideer:
-egg i alle former me grønt og kjøtt
-kokoskrem med bær, eggeplomme, nøtter og frø
-havregrøt med nøtter, frø, kokosfett og eggeplomme
-surdeigspannekaker med mye egg, kokosmelk, nøttemel...


Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg det som står på den utskriftsvennelige menyen,
 alt kan spises kaldt, eventuelt noe varmt,
men ideen er at det kan tas med i matpakke,
egg og bacon på tur kan jo f.eks. lages på bål ute i naturen ;-)



 grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Ikke glem litt melkesyregjæret kål eller annet.
Ofte er kjøttdelen lever (paté), kjøttpålegg eller blodpølse, og fiskedelen kan være makrell i tomat, tunfisk, fiskelever.. -slikledes kan de også lettvint brukes i  lunsjboksen...

Egg og bacon slår aldri feil :-)
-middagsrester er enkelt...




Tips til Snacks

nøtter, frø, mørk sjokolade (70-90%), ost, grønnsaker, bærremser (HER),
 hjemmelaget energibars (HER),eple, avocado, tørket frukt


Ukens dessert



HER finner du oppskrift på min sjokoladekrem og erstatning for Nugatti sjokoladekrem som enklte sverger til, ta en liten porsjon til dessert og restene til pålegg (?)
Uten nøyaktig oppskrift gjør du slik:
bland banan, sjokoladepulver, hasselnøtter og kokosolje i en mikser.









Ukens Godteri ;-)



Eplechips m/sjokolade
 finner du oppskrift på HER
eller enkelt forklart er det:
tynne skiver av epler som er tørket i ovnen
og dyppet i mørk sjokolade.



Ukens prosjekt




Lag julepatéen selv i år,
 du kan trene på DENNE enkle patéen ;-)
(pateer kan blandes has i form og fryses ned. for deretter å stekes ved behov,
for eksempel til julelunsjen.
Den kan også hermetiseres og gis bort i julegaver, da bruker du egnede glass og fyller med røre som du deretter koker i 3 timer.



Menyen komplett med lunsj og middagsforslag , handleliste og enkle forklaringer
kan du skrive ut via DENNE linken: hvis den ikke virker (problemer i dag :-(
-så send en email : h.nitteberg@gmail.com og jeg sender deg link ;-)


Ønsker dere enda en stressfri herlig uke ;-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)