13. mai 2015

5 tips til den perfekte 17. Mai Meny

Kriterier for en perfekt Festmeny:


  • planlegging
  • velg riktig mat
  • gjør 'alt' ferdig på forhånd
  •  utseende
  • budsjett



Planlegging 

Nøkkelen til suksess ligger i planleggingen og forberedelsene:

  1. for å ikke tilbringe mesteparten av tiden på kjøkkenet istedetfor sammen med gjestene.
  2. for å ikke glemme noe og at alt blir 'perfekt
  3. for å holde seg til ett budsjett
Skriv lister, lister for menyvalg, lister til handleturen, lister til forberedelser og lister til selve 'kronen på verket' og serveringen. Alt du har skrevet ned gjør stresset mindre, bare sjekk lista. Ja det tar litt tid, men du har mye igjen for det og du kan tilogmed bruke dem igjen. Slik unngår du å glemme å sette på ovnen eller å steke steken for mye. Budsjett er viktig for de aller fleste og det er ingen grunn til å sprekke det, planlegg og hold deg til planlegginga.

Velg riktig Mat

For at alle gjestene skal kunne spise godt og stemningen rundt bordet er god,
er det viktig å velge mat som passer til deg og gjestene.


  1. Velg retter du er trygg på og som er relativt enkle, enkelt er ofte det beste.
  2. Velg retter som du vet gjestene liker, ta hensyn til allergier, intoleranser og livsstiler
  3. Velg ingredienser som er snille mot magen, insulinet og fordøyelsen.
Som nevnt er det enkle ofte det beste.
Har du anledning til å tenne grillen er det en fantastisk måte å få hjelp til siste runde av malaginga, samt at alle andre retter kan forberedes, mariner kjøttet så bærer det preg av nøye planlegging og forberedelser, forskjellig kjøtt-fisk kan ha samme marinering eller bare små forskjeller.

Stekeovnen kan også brukes for å steke rett før servering uten at du må stå å røre,
samme prinsippet som for grilling, tilbehøret kan gjøres ferdig på forhånd. Eller du kan langtidssteke en stek, kjempegodt og alt kjøtt blir mørt.

Eller du kan gå for en gryterett som har putret ferdig for lenge siden, og kanskje tilogmed holder seg varm i en Crock Pot koker. Alle ingrediensene i en gryte og det er bare å pynte opp med litt finkuttet persille, små gulrotterninger, agurkskiver etc.

I dag er man mer og mer oppmerksom på allergier og intoleranser og virkningen sukker og andre raffinerte produkter har på vår helse, selvom alt er lov på en dag som 17. Mai kan det være trivelig å gå igjennom dagen uten høye og lave topper med insulin som vil gjøre en så ellers koselig dag full av stress og humørsvingninger og barn uten grenser, jeg tror vi kan være sikre på at de har nok adrenalin uten for my sukker, og vondt i magen og sutrete barn er ikke kos.
Velg derfor så langt det er mulig fisk, kjøtt og grønnsaker og minimalt med sukker, mel og poteter etc.  Ingen vil reise seg ved bordet og spørre etter potetene hvis du serverer forskjellige grønnsaker, husk at mange er redd for at kål gir luft i magen, kokte gulrøtter er vondt og erter er uspiselig...
Variasjon er det beste rådet...


Gjør 'alt' ferdig før festen

Spesielt til 17. Mai middagen er dette viktig,
siden de fleste er ute å feirer hele dagen,
enten man har barn i skolealder eller bare vil se på toget og skravle med venner og kjente.



  1. Forbered alt, nesten alle retter kan enten gjøres helt ferdig eller nesten ferdig.
  2. Ta frem serveringsfat og bestikk, ha ingrediensene klare, skriv lapper.
  3. Dekk bordet og pynt, pynt til hver rett kan også forberedes.
En forrett kan være kald og er ofte det i de fineste menyer, røkt laks, reker, patéer, salater...
Ha asjetter og pynt stående klart og det er fort gjordt å enten legge alt på eller du kan servere på fat og la gjestene ta til seg (mindre rester)...
Hovedretten er som oftest varm eller du kan ha kald stek med varm saus, grill, stekeovn, gryte uansett kan du servere en kald grønnsakssalt (potetsalat) som tilbehør, du kan også ha en form med grønnsaker i ovnen, f.eks. asparges kan forvelles og deretter bare få en oppvarming i ovnen.
Serveringsfatene er funnet frem og klare, varm i mikroovnen hvis nødvendig, ikke ta sjangsen på å finne de frem i siste liten, kanskje de er støvete eller du ikke har nok, bare du allerede har tenkt ut løsningen, f.ek. to mindre fat til ertene, så unngår du stress og ekstra tid borte fra gjestene...
Ostefatet står klart på kjøl... rene tallerkner i en stabel...
Dessert og eller Kake er sevfølgelig laget dagen før, men kanskje du setter på pynten i siste liten da det holder seg penere hver for seg igjen står dessertskålene klare...

Utseende

Førsteinntrykket er viktig,
mat med masse farger vekker appetitten og gir ekstrapoeng til kokken.
Samtidig som det viser at du har tilberedt maten med masse glede og omhu.


  1. Pynt kan godt være enkelt og det er ikke nødvendig å overdrive, tenk stilrent og stort.
  2. Pynt på maten kan være så enkelt som litt gressløk eller blomster.
  3. Markblomster er vakkert, ekologisk og viser at du eller dere har investert personlig.
Persille og gressløk passer til både fisk og kjøtt, mens f.eks. dill er mest brukt til fisk. Har du mange forskjellige bruk dem eller hvis du må velge en, velg en universell... Mangler retten farger se hva du kan tilføre med enkle grep eller kanskje du har ett serveringsfat med rett farge. En gryterett er neste alltid kjedelig, men ett dryss med persille kvikker opp, litt salat ved siden av eller hvorfor ikke bruke noen av ingrediensene: gulrøtter i små terninger eller spagettitråder, tomat i båter...
Jeg er stor fan av å bruke ville planter og blomster, det er klart at man må ha tid til å plukke dem og bor mn lidt i byen er det litt mer planlegging, men siden nå 17. Mai er på en søndag har du kanskje anledning til en koselig familitur i marka på lørdag ? nå i Mai kan du for eksempel finne løvetann (blader, knopper, blomster), syre (blader, blomster), fioler (blomster), kløver (blomster, blader), granskudd, ryllik (blader), vassarve, brennesle (må forvelles), svarthyll blomster ? i hagen eller på hagesenteret får du kanskje mini stemorsblomster, roser og noen inneplanter har også spiselige blomster som begonia og flittiglise...

Pynting av maten er ikke alt, bord, rom og hus skal også pyntes (eller kanskje det er litt overdrevet å pynte hele huset ?) har du pynt liggende fra tidligere års 17. maifeiringer er det ingen sak men hvis ikke og du heller ikke har ett kjempebudsjett (som meg) er enkle råd og ideer ofte vel så flotte.
Ett par norske flagg i en vase med blomster og/eller bjerkekvister er kjempeflott pynt, i det store og hele er bjerkekvister den fineste pynten jeg vet om, har du ikke bånd med nasjonalfarger kan du kanskje klippe opp noe du har liggende (hvit duk, rød t-skjorte og blå skjorte ?) 
Husk at litt stor pynt synes bedre og ofte trengs det ikke mye...
Noe jeg ofte har gjort er å kjøpe enkle laken til duk, mye billigere en stilige duker og de kan brukes som laken (eller gardiner, filler... etterpå). F.eks. er det her i Frankrike vanlig med lange sylinderputer og de har smale lange trekk som er perfekt til løper på bordet, mye billigere enn 'ekte' løpere... Har du allerede hvit duk kan du f.eks. ha røde servietter og blå stemorsblomster som bordpynt (stemorsblomstene kan du plante i hagen/på balkongen etterpå, eller gi de bort i gave). 
Siste løsning er å ta ark og tegnestifter små hjelpende hender og tegne flagg og nasjonalfarger,
glanspapirrester fra jul ? Kuler, fjær til bordpynt... 
En lenke i nasjonalfarger er like stilig på 17. Mai som til jul.
Garnnøster, sett hodene i sving og kos dere med å pynte,
Kreppapir er heller ikke så dumt og litt rimeligere...
når det ikke lenger er kos er det på tide å stoppe ;-)


Budsjett

Mitt store problem har alltid vært å lage fine middager uten å bruke hele månedens budsjett,
etter maaaange års 'trening' og minibudsjett,
har jeg kommet frem til at det er som regel alt jeg kjøper i tilegg som 'pynt' og 'ekstra' til tallerkenen eller servietter, duk, blomster etc. som gjør at budsjettet hopper over grensen,
hemmeligheten ligger i punkt 1: planlegging !


  1. Kjøtt - Fisk behøver ikke å være de dyreste delene, tilberedningen ordner alt.
  2. Du trenger ikke '100' ingredienser til en god salat eller spekemat-tallerken.
  3. Pynt kan du finne i naturen eller det holder med gressløk eller persille...
Høyt eller lavt budsjett:
and-kylling
lam-svin
skalldyr-torsk

Uansett kan du lage god festmat, velg grill-stekeovn eller gryte og deretter hvilket type kjøtt(fisk), svinekjøtt på grillen er topp eller som langtidsstekt 'pulled porc'. Asparges eller grønne erter, brokkoli til det grønne tilbehøret og gulrot, tomat, paprika til det røde. Forrett kan være en rimelig salat med noe ekstra i, noe ekstra kan være dyr andelever eller rimelig hjemmelaget svinepaté, flott dandert rimelig salami eller dyr spekeskinke, rimelige reker eller krepsehaler...
Kaker gjelder samme prinsippet, det er smaken og ikke prisen som teller, jordbær dyppet i honning kan være vel så godt på toppen som dyre bringbær, blå sløyfe istedetfor dyre blåbær ;-)
Husk at kokos kan farges med matfarger og brukes til pynt, vil jo ikke vanligvis anbefale å bruke matfarger (ikke naturlige) men til en god anledning ! Pynt til maten du har plukket selv er gratis og viser at du har invistert mye av deg selv i måltidet. Tørkepapir pyntet med en bjerkekvist istedet for dyre servietter viser at du har sans for detaljer og  er økologisk så vel som økonomisk ;-)


Lykke til med planleggingen :-)

-og husk at hvis du glemmer å legge jordbæret på toppen av kaken er det bare du om vet helt til du forteller det til alle, noen ganger er taushet gull...
.


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)