1. mars 2015

Ukemeny 10/2015 Spis sunt !

Enkel og rask mat er godt og sunt :-)

...gjør hverdagen og handlelisten litt lettere med en sunn ukesmeny ...

Lunsj denne uken blir Endivie (stekt eller ikke), spinat, persille/sitron/hvitløk. Stekte grønnsaker og/eller eventuelle grønnsaksrester fra middag. Lammekjøtt fra kraftkoking, marg, og/eller egg og fisk. Du finner forslag for hver dag, men det blir ofte litt forandringer...
...ett egg (ekstra) hvis du ikke synes det er nok ;-)







  Salat som en start på middagen, er en fornøyelse for fordøyelsen og anbefales i tilegg er det godt, sunt og billig :-)







Salaten består oftte av grønn hodesalat og agurk, stangsellri, avocado og rød paprika.

Blomster å skudd begynner å stikke frem,
det er snart vår :-)

Jeg lager en stor porsjon vinaigrette for minst en uke av gangen i kjøkkenmaskinen,
slik er jobben gjordt ;-)
- vasker salaten før jeg oppbevarer den (hele blader) i en tett plastpose,
jo mindre luft jo bedre holder den seg...

For å spare oppvask og tid lagde jeg persille røra mi først med en stor bunt persille, en hel sitron med skall, 1 ts havsalt, 5 fedd hvitløk og olivenolje hakkes i kjøkkenmaskinen.
Ha den i en bolle, men la ca 4-5 ss bli igjen i maskinen...
...ha ca 1 dl sennep, 1 ts havsalt, 2 dl eddik, 1 ts pepper ca 5-6 dl olivenolje.
Bland alt unttt olje og spe deretter med oljen, konsistensen blir tykk,
jeg tilsetter deretter litt olivenolje rett i salatbollen ved bruk.
Oppbevares med lokk  i kjøleskapet...
...deretter hakker jeg løk og selleri (eller annet)i maskinen for å få med mest mulig dressing,
før det hele vaskes rent :-)

Mandag 

Lunsj med stekt lever (eller paté) endive, spinat, og brokkoli.
Legg gjerne til persillebl. og litt fermenterte gr.saker, jeg har åpnet ett glass med tomater.

Middag  med Salat, Stekt seifilet, lettstekte alger, gresskar og fennikel.




Tirsdag

Lunsj blir omelett preparert (etter middag dagen før hvis du jobber) med fiskerester, brokkoli og gr. paprika. Endive, persille bl. og melkesyregjæret tomat.

Middag er ett kalkunlår stekt i ovn.
Servert med stekt rødkål, squash og løk.




Onsdag 

Lunsj blir stekt egg (evt kokt hvis du er på jobb) og tunfisksalat i endivieblader.



Stekt vill laks filet til middag med majones og persilleblanding.
Resten av algene og f.eks. rosenkål, gresskar og fennikel ved siden av.


Torsdag

Lunsj er blodpølse som kan spises varm eller kald,
varm eller kald salat av endive, spinat og paprika.
Persilleblanding og litt melkesyregjærede grønnsaker.

Middag er ferdig i fryseren,
passer alltid på å fryse ned rester når de er store nok til hele familien og det er det ofte etter søndagsmiddager, så i dag er det Daube, Fransk gryterett med viltkjøtt.



 Fredag

Omelett til lunsj (enkelt å forberede og godt) med rester fra onsdagens laks,
evnt. grønnsaksrester eller squash, spinat og (rosen)kål.
Selvfølgelig fulgt av endive, persillebl. og fermenterte grønnsaker.

Middag blir en fiskegrateng som passer seg selv.
Sei filet som jegfrøs ned på handledagen,
innholdet kommer ann på hva som bør brukes først,
men ikke rødkål hehe
F.eks. gresskar, spinat, grønnkål, paprika...
Ostelokk til de som tåler ost og saus av havremelk og egg...



Lørdag

Egg og bacon til lunsj til glede for alle,
det er noe magisk med bacon :-)
Grnnsaker både stekte og rå:
endive, løk, kål, squash.
Persilleblanding, melkesyregjærede grønnsaker...

Middag blir kalkunkjøtt stekt i panne med grønnsaker som wok.
f.eks. : løk, paprika,kål



Søndag

...forrige uker var det restedag så denne uken skal det bli deilig Kaninstek !
antagelig DENNE tradisjonelle franske oppskriften...
...restene til middag...



Frokost spiser jeg sjelden,
men det jeg prøver å huske på er litt kraft,


er du sulten er middagsrester det beste alternativet,
eventuelt ett stekt egg/kjøtt/fisk og grønnsaker.

Husk å bruke mye sunt fett når du bruker mat,
hvis du er sulten om morgenen spiste du for lite fett dagen før.
Hvis du vil at kroppen skal bruke reservene må du ikke spise for mye karbohydrater og la kroppen jobbe i ketose dvs bruke fettreserver som energi og fett og proteiner som du spiser...
Hvis ikke velger den den letteste løsningen og forbrenner karbohydratene,
er det for mange lagres disse som fett,
det er altså der lagringsfettet vårt kommer fra...

Sunt Fett er dyrefett, klarnet smør og kokosolje til steking
og olivenolje til salaten og kald over all mat.
olivenolje eller andre må være kaldpresset for at de ikke er skadelige.

Snacks er vi alle til tider 'avhengig' av mine favoritter er nøtter og mørk sjokolade:
det beste er å lage energibarer av frø, nøtter sjokolade, fett og tørket frukt,
oppskrift HER enkle å ta med seg og holder seg lenge i kjøleskapet.



Som tilbehør til middagene nevner jeg stekte grønnsaker,
dette gjøres lettvint ved å varme ghee i en stekepanne,
skjøre opp grønnsaker og varme/steke de under lokk på middels varme,
spinat og andre lettkokte gr.saker har jeg i til slutt,
det er sjelden jeg steker mer enn 5-10 minutter.

Auberginer gir en fin kontrast til harde grønnsaker som kål,
anbefaler å prøve....

Menyen og handleliste kan printes ut HER

Ha en fin uke :-)
.



En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)