2. jan. 2015

2015 - et år med fokus på kosthold ;-)

Sunt kosthold har vært ett moto for bloggen siden starten og alltid vært en del av min matfilosofi,
men sunt kan jo være så mangt og retningslinjer og råd er mange.

Uten tvil er mitt syn forandret de to siste året,
fra at hjemmelaget er sunt til å redusere sukkerinnholdet...
...og jeg tror vi skal fokusere litt på mengder og variasjon.

Som dere sikkert har fått med dere har jeg fått øynene opp for paleo-steinalder-lavkarbo kosthold,
bruk det navnet du liker ;-)
Jo mer jeg følger det og for hver gang jeg skeier ut,
liker jeg det mer og mer...
... så uten tvil blir det min kostholdstrategi i 2015,
ihvertfall i begynnelsen,
så får vi se om jeg modererer meg etter som jeg kommer lenger i kostholdsveileder -utdannelsen :-)

Uten tvil er vi alle forskjellige og har forskjellige grenser i forhold til karbohydrater, proteiner og fett.


Nyttårforsett: Livsstil !
- sunt kosthold
- fokus på matkvalitet
- ikke stress
- fornuftig god trening
- miljøbevisst
...og blogginga fortsetter ;-)


Januar er måneden hvor fokuset er sterkest på slanking og med nyttårsforsetter om trening osv.
Slanking er ett godt salgs-ord,
men sett heller fokuset på sunn livsstil og trivselsvekta kommer av seg selv ;-)


I Januar blir det 100 % Paleo kosthold på meg og bloggen,populært kaldt Paleoutfordring eller 'whole 30',litt fornuftig jevn trening uten overdrivelserog fokus på å ikke stresse ...

Paleo utfordring er litt strengere en ditt daglige kosthold,
dvs helt uten kornprodukter og melkeprodukter...
En fin måte å oppdage eventuelle intoleranser (allergier),
bli kvitt uvaner, miste overflødige kilo, 
eller rett o slett som en detox-kur...


Bli med da vel ;-)-enkle ukesmenyer og tips finner du her på bloggen ...

Les om Paleo Livsstil og kosthold HER


Kort oppsummert blir min kostholdsfilosofi for starten av 2015 som beskrevet under,
så blir det spennende å se om den blir med 'uforandret' inn i 2016 !

Kom gjerne med posetiv kritikk og gode råd :-)




Det kostholdet jeg vil følge:
Noen teorier virker mer fornuftige enn andre og jeg har etter hvert latt meg 'overbevise' av teoriene og erfaringene ved steinalderkosthold, blodtypedietten og food combining...
Kosthold hører sammen med livsstil, det er tre viktige punkter i god helse og jeg vil sette de i denne rekkefølgen:
  1. riktig kosthold: god mat
  2. stress: stressfri hverdag
  3. mosjon: bevege seg med glede
Alle kostholdsteorier bør inneholde setningene:
'alt med moderasjon' og 'lytt til kroppen din'
Uansett hvor sunt noe er bør man ikke overdrive og spise kun det 24 timer i døgnet 7 dager i uka osv. Selv å drikke vann bør skje når kroppen vår trenger det. Kroppen vår gir oss masse beskjeder om hva den vil ha og ikke ha, og da mener jeg ikke sukker ;-)
For å kunne nyte godt av en kostholdsendring er det viktig å ta en liten sjekk på helsefronten, det være kun noen personlige mål og notater, eller rett og slett en blodprøve og/eller tannlegebesøk etc. 
Deretter må det motivering og opprydning i kjøkkenskapet til. Fokus på hjemmelaget, sunt og kortreist er neste trinn. Min overbevisning er at utviklingen har gått for fort og at kroppen vår ikke er klar for de mest moderne utgavene av føde.
Mine kostholdsanbefalinger baserer seg på følgene punkter:
  • Hoveddelen av kosten bør bestå av fisk, kjøtt, egg og grønnsaker.
  • Frukt, nøtter, frø, urter og krydder er viktig tilegg.
  • upasturiserte melkeprodukter er greit hvis man tåler disse.
  • 20-40g karbohydrater om dagen, med plass for individuelle forskjeller, f.eks. havre og surdeigsbakst.
  • Ta hensyn til blodtypedietten og dens anbefalinger.
  • Følge vår døgnrytme og spise fra 12-20, være rolig fra 20-07 og være mest aktiv fra 07-12...
  • legge vekt på å ett hjemmelaget og variert kosthold.
  • kun kjøpe og bruke det du ser hva er,  uten tilsetningsstoffer.
  • kun dyrefett, kokosolje og klarnet smør til steking.
  • olivenolje (og frøolje?) til majones og salater.
  • Ekte uraffinert salt og sukker, honning er ok.
  • lage og bruke fermentert mat og drikke.
Mine anbefalinger for å klare en kostholdsforandring er motivasjon og forberedelse, samt beregne god tid dvs måneder istedet for uker og år istedet for måneder. Det kan virke vanskelig å legge om og ikke minst dyrt, men forandringene vil føre til mindre inntak av mat, mindre sløsing, mindre 'godtekjøp' og sluttresultatet vil derfor bli omtrent likt. Det virker også skremmende med mye hjemmelaget som ofte er forbundet med lenker til kjøkkenbenken, dette stemmer ikke, det er snakk om enkel matlaging som er rask og igjen god planlegging.
God mat er ekte mat, helst direkte fra skog og eng , men når et er umulig så kjøp kun det du ser hva er. Viktig med variasjon og å følge årstidene, prioriter kortreist mat. Krydder, urter, frø og nøtter inneholder viktige mineraler, vitaminer og sporstoffer og bør brukes hver dag. Husk at spiseige vekster direkte fra naturen inneholder opptil 10 ganger så mye næringstoffer som kjøpte grønnsaker.  Enkel og rask matlagning bevarer næringstoffene og gir god smak, likeledes er langtiskokt kraft veldig sunt. Melkesyregæring er glemt arv som må tas opp igjen, baking med surdeig er bedre enn med vanlig gjær.
Stressfri hverdag er viktig, det gjelder både fysisk og psykisk stress. Fysisk fordi vi spiser feil eller er syke og kroppen 'stresser' for å bli bra, psykisk fordi det påvirker bl.a. fordøyelsen. 

Bevege seg med glede er en fornøyelse, ikke stress deg selv med at du må trene så mye, la energien og lysten komme av seg selv. Det er best å få orden på fordøyelse, betennelser og vekt etc. før man tenker på trening. Når du så smått får energi og lyst er det best å prioritere korte effektive treningsøkter og lange spaserturer, f.eks. mens man leter etter noe spiselig i Moder Natur...



..

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)