31. jan. 2015

Kimchi

Kimchi er en av de mest populære melkesyregjæringskulturene du får,
fra Korea som brukes som tilbehør eller i andre retter.

Den lages selvfølgelig på forskjellige måter,
ettersom hver familie har sine oppskrifter,
men kinesisk kål, chili og fermentert fiskesaus er faste ingredienser.



Kimchi har eksistert så langt tilbake i tid som 3000 år,
eller kanskje lenger hva vet vi ?
Det begynte med bare saltede grønnsaker,
chili ble tilført etter at det kom fra Japan eller kina på 1600 tallet,
..mer kan du lese HER på Wikipedia

Hvis du er nybegynner til melkesyregjæring er Kimchi eller surkål,
en god begynnelse, og slik gjør du :

Kimchi

Du trenger sylteglass med strikk eller gjæringskrukker,
kokt vann, og en kjele med kokende vann.

Sterilieser glassene og strikkene i kjelen med kokende vann,
minst ett minutt pr glass/del...
La de tørke på rist eller sett de opp rett vei,
ikke sett de på hodet på et håndkle (bakterier).

til  4:7,5 dl glass trenger du med rom for egne ideer ;-)

Ingredienser:

2 stk kinakål
100 g grovt uraffinert salt

2 purre
1 stor reddik/nepe
1-2 hoder hvitløk
2-4 milde chili
4 ts revet ingefær
2 ts chilipulver
1 ss paprikapulver
1 ss sesamfrø
4 ss fiskesaus (ekte fermentert)

+ for ledd og betennelser:

1 ss raspet gurkemeie/pulver
2 ts pepper
1 ss hel pepper





dag 1:
Skjær opp kinakålen i båter eller skiver
(jeg foretrekker skiver da det er lettere å ta opp i mindre porsjoner.
Legg disse i kaldt vann sammen med saltet,
la stå i fra to timer til nest dag...

dag 2:

Skjær og riv alle ingredienser,
mål opp krydder og fiskesaus.
(hvis du ikke har fiskesaus kan du bruke væske fra en annen fermentert kultur,
 eller tilsette 1 ss salt)

Hell vannet av kinakålen og skyll en-to ganger,
de skal smake litt salt men det trenger ikke være saltrester igjen på bladene.

Bland alle ingrediensene i en stor bolle,
bland godt med hendene.

Deretter stapper du blandingen i glassene,
du har nok til imellom 3-4 glass av 7-8 dl størrelse,
jeg fikk 3,5 og fylte det siste med endivieblader...

Stapp godt ned i glassene med knyttneven du vil se at det danner seg væske.
Det skal være igjen to cm til toppen av glasset og væsken skal dekke innholdet når du trykker ned,
hvis ikke har du på litt av det (kalde) oppkokte vannet.





Sett strikken på og lukk igjen,
det skal nå stå i vanlig romtemperatur en uke eller mer...

Kimchi'n vil nå gjære og produsere gass som den slipper ut av glasset,
det er også normalt at de bobler over (av glede hihi),
så det er lurt at de står på ett brett.

Det er normalt at grønnsakene flyter opp,
ta det med ro og ikke åpne glasset for å dytte de ned,
da slipper du ut for mye gass og inn luft...

Du kan spise kimchi'n allerede etter noen dager,
men det beste er å vente noen uker til de er godt gjæret,
det er normalt at du syntes det lukter vondt (fis) når du åpner glasset,
når du begynner å ta av det oppbevarer du de i kjøleskapet.

De du ikke har åpnet kan oppbevares i normal romtemperatur eller aller helst i kjøligere...

For flere bilder eller en litt annen versjon kan du sjekke HER
I DETTE innlegget kan du lese alt om melkesyregjæring,
hvordan dt virker og hvorfor det er sunt for oss :-)

.

Lykke til med helgeprosjeket (?) :)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)





.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)