17. juni 2014

Spirer

Det spirer over alt om dagen,
til og med på kjøkkenet mitt :-)

Spiring av frø kjenner jeg helt fra oppveksten,
da var det karsefrø som ble lagt på bomull og vannet og vi klippet av spirene og hadde de på pålegget på brødskiva.

Spirer er levende mat og en god kilde til proteiner.
Likså er de rike på fiber, vitaminer og mineraler.


I dag er det kommet litt lenger og man spiser hele spirer med frø og det hele,
jeg har et eget lite spiretårn som fungerer slik:


Det består av 4 deler,
nederste del er som en vanntett bolle,
 deretter to lag som virker som en sil,
lokk på toppen som også har huller som en sil.

Slik gjør man:

I nederste delen har du 1-2 ts med frø,
fyll på med vann  og la stå i minst 12 timer i romtemperatur.


Hell de over i neste lag og skyll godt,
du kan nå sette i gang en ny runde i den nederste skålen eller vente ett par dager.
Slik fyller du etasjene oppover.

Morgen og kveld (2. ganger i døgnet) skal frøene skylles,
du vil se at de begynner å spire med en gang og du kan begynne å spise av dem etter ca 5-6 dager.


Det er derfor perfekt å sette i gang en ny ladning hver andre dag.



 Jeg bruker som oftest alfa-alfa frø som er de enkleste,
men er du flink til å skylle de i vann ofte kan du også prøve frø fra f.eks.:
 solsikke, persille, løk, selleri, mais, brokoli, gulrot, erter, purre, kål, spinat, rucola, gressløk, rødbet, senneps, reddik, bokhvete, hvete, linser, karse...
Det er mange forskjellige frø du kan prøve deg på eller lage blandinger,
bruk da frø med lik spiringstid...
-de fleste spirer på 3-6 dager men f.eks. persille og purre trenger 10-12 dager.

Det beste av alt er at hvis du har en grønnsakshage kan du lage disse frøene selv ;-)

Alfa-alfa er en av de mest næringsrike og burde vært på blå resept ;-)
-antioksydanter og bra for benmassen...

Hvis du ikke har ett slik spiretårn kan du selvfølgelig bruke ett syltøtøyglass, fluenetting e.l. og en gummistrikk.
Ha vann og frø i glasset og bruk nettingen til lokk som festes med strikken,
så er det bare å snu på hodet for å tømme det for vann,
fylle opp og tømme når du vasker,
oppbevar glasset liggende etter bløtleggingen så de før mer plass.

Spiretårn - Spirekasse kan du kjøpe HER
hos Altshop, 
de har flere modeller men denne ligner mest på min, 
perfekt for en daglig porsjon av alfaalfa-spirer...





.

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)